Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Help Children

  • Greek
  • English (United Kingdom)
  • Russian (CIS)
News
Τελικά τι είναι το γιούσουρι?
Κυριακή, 12 Μάιος 2013 18:23
PDF Εκτύπωση E-mail

giousouri

Πάνω από τριάντα χρόνια έχω ακούσει διάφορα γύρω από το όνομα του μαγαζιού μου. Το έχουνε πεί γιουσούρι, γιουσουρούμ, εμένα και τον αδερφό μου μας έχουνε αποκαλέσει γιουσουράκια νομίζοντας ότι είναι το επίθετο του πατέρα μου.

Η λέξη Γιούσουρι με τον τόνο στο πρώτο ου είναι αραβική, σημαίνει μαύρο κοράλλι και έγινε γνωστό από το διήγημα του Καρκαβίτσα ‘’τα λόγια της πλώρης’’. Βρίσκεται σε πολύ βαθιά νερά κάτω από τα 80 μέτρα, όπως στο Βόλο και στο Άγιο όρος, αυτό που έχω στο μαγαζί μου, αν μας επισκεφτείτε ζητήστε μου να σας το δείξω, το ψαρέψανε την δεκαετία του 80 στο Άγιο όρος. Η σύσταση του είναι κερατίνη δηλαδή ίδια με τα μαλλιά και τα νύχια μας. Τα μικρά του κλαδάκια μοιάζουν με τις τρίχες των μαλλιών μας ενώ ο κορμός φτάνει τα μερικά εκατοστά πάχος. Το γιούσουρι είναι ο μακροβιότερος θαλάσσιος οργανισμός, για να φτάσει τα μερικά εκατοστά σε πάχος χρειάζεται πάνω από χίλια χρόνια ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία είδη που έχουν καταγραφεί φτάνουν τα πέντε χιλιάδες χρόνια!!!

 
Συμμετοχή στην 59η έκθεση Σύγχρονες δημιουργίες
Δευτέρα, 28 Ιανουάριος 2013 12:45
PDF Εκτύπωση E-mail

Το ''Γιούσουρι" για δέκατη τέταρτη χρονιά συμμετείχε στην 59η έκθεση ''σύγχρονες δημιουργίες" που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας.Στο περίπτερο Β63 παρουσιάστηκαν οι νέες καλοκαιρινές δημιουργίες του Νικόλα Σιδηρόπουλου.

P1040094 2 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 2 από 2